Online Terapi
Günümüz şartlarının en iyi psikolojik tedavi yöntemlerinden biri de online terapi yöntemidir. Günlük hayatında karşılaştığı çeşitli sorunlardan dolayı Uzman Psikolog desteğine ihtiyaç duyan birçok birey, online terapi yöntemi sayesinde bulunduğu yerden ayrılmadan kendi programına göre uzman desteği alabilme şansına sahiptir.
E-terapi adıyla da bilinen online terapi çalışma şartları, günlük hayatın karmaşası, istediği Psikolog’un farklı bir şehirde yaşaması ve benzeri gibi nedenlerle psikolog görüşmelerine gidemeyen danışanlar tarafından tercih edilir. Online terapiler, danışanlar açısından büyük kolaylık sağlar. Özellikle de pandemi sürecinde virüs kapma, hastalanma ve benzeri konularda derin kaygılar yaşayanlar açısından büyük bir avantaj olarak değerlendirilir. Online terapiler, hem Psikolog’un hem de danışanın ortak uygun zaman diliminde gerçekleştirilir.
Online Terapi Nedir?
Online terapi, çevrimi iletişim kanalları üzerinden gerçekleştirilen bir terapi yöntemidir. Bu iletişim kanalları şu şekildedir;
- Whatsapp,
- Skype,
- Facetime,
Online terapinin yüz yüze terapiden bir farkı yoktur. Psikolog kliniğinde alınan terapiyle aynıdır. Yüz yüze ya da online terapi arasındaki tek fark, adından da anlaşılacağı üzere yüz yüze değil, sanal ortamda gerçekleştiriliyor olmasıdır.
Online terapi yöntemi ilk olarak yurt dışında yaşayan ve dil problemi çekenler için geliştirilmiş olan bir yöntemdi. Pandemi sürecinde tercih edilmeye başlanan bir yöntem değildir. Pandemi sürecinde tercih edilme sıklığı artmıştır. Bunun dışında birçok danışanın yoğun iş temposu ya da yaşam şartları gereği kliniğe gidecek zaman bulamaması durumu online terapinin en çok tercih edilme nedenleri arasında yer alır.
“Bu dünyadaki her insan hayal gücü, çaba ve azim yoluyla gerçekleştirilebilecek büyük olasılıklarla doludur.” –Scott Barry Kaufmann
Hangi Durumlarda Online Terapi Tercih Edilir?
Bireyin karşılaştığı ve üstesinden tek başına gelemediği pek çok durumda online terapi gerekir. Örneğin;
- Açık alan korkusu,
- Virüs, hastalık ya da ölüm korkusu
- Yoğun ve şiddetli olarak yaşanan kaygı, korku ve endişeler,
- Cinsel istismar,
- Bir yakının kaybı
- Travmatik olaylar
- Evlenme, boşanma, taşınma gibi durumlar,
- Yoğun stres altında çalışma,
- Gereğinden fazla sorumluluk üstlenme,
- Depresyon,
- Panik atak,
- Terapi merkezlerine gitmeye çekinme,
- Yoğun çalışma koşulları gereği kliniğe gitme fırsatı bulamama,
- Küçük bir çocuğa sahip olunması gibi durumlarda terapiye ihtiyaç duyulur. Eğer kişiler Psikolog ofisine gidecek vakti ya da imkanı bulamıyorsa yüz yüze yerine online terapi yapılır.
Online Terapi Nasıl Yapılır?
Online terapi, yüz yüze yapılan terapiden farklı olmamakla beraber, bireyin kendi bulunduğu ortamdan çeşitli kanallar aracılığıyla gerçekleştirilir. Online terapinin hangi çevrimiçi kanaldan yapılacağını Psikolog ile danışanın ortak kararınca verilir. Benim tercih ettiğim online kanallar şu şekildedir;
- Skype
- Zoom
Terapi Kaç Seans Sürer?
“Online terapi kaç seans sürer?” en çok merak edilen sorular arasında yer alır. Online terapinin kaç seans süreceği danışana, danışanın yaşadığı psikolojik sorunlara ve terapiye gösterdiği ilgiye ya da tepkiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle de kesin bir seans sayısından bahsetmek mümkün değildir.
Online Terapi ile Yüz Yüze Terapi Farklılık Gösterir mi?
Online terapi ile yüz yüze terapinin sağlamış olduğu etki ve fayda arasında yapılan araştırmalara göre herhangi bir farklılık bulunmaz. Bu iki yöntem arasındaki tek fark, adından da anlaşılacağı üzere yüz yüze terapide psikolog ve danışanın karşılıklı olarak görüşme gerçekleştirmesidir. Online terapide bu görüşme çeşitli çevrimiçi iletişim kanalları üzerinden görüntülü olarak gerçekleştirilir.
Diğer yandan online terapi, danışanlar açısından pek çok avantaj sağlar. Örneğin;
- Bireyin kliniğe gitmek için zaman ayarlayabilmek adına kendini güç duruma sokmaması,
- Bireyin kendisini daha güvende hissettiği evinde, ofisinde ya da bu gibi alanlarında gerçekleştirebiliyor olması,
- Dışarıya çıkma konusunda yoğun bir kaygı yaşayan bireyin buna gerek olmadan bulunduğu yerden terapi alabiliyor olması,
- Seanslarını kendi müsaitlik durumuna göre ayarlayabiliyor olması, online terapinin sağladığı avantajlar arasında yer alır.
Olmamızı İster misiniz?
Bizimle iletişime geçerek psikoterapi seanslarımız hakkında detaylı bilgi alabilir, psikolog randevunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz.
Sena hanıma 6 aydır panik atak sorunum için gidiyorum. İlk güne göre çok daha iyi durumdayım her duruma panikleme olayını aştım hemde hiç ilaç kullanmadan.
Sağolsun Psikolog Sena Sabanoğlu sayesinde aşırı iddaa oynama hastalığımdan kurtuldum aldığım aylıklar hep iddaa’ya gidiyordu kredi kartlarına borçlar kabarmıştı. Bu tür sorunlarda profesyonel destek almak en kesin tedavi yöntemi.
Huzur dolu bir ortam. Sena hanım sağolsun bir çok sorunuma müthiş destek oldu kendisinden destek almasaydım belki bu sorunları bu kadar rahat atlatamazdım.